Menu Close

Elokuvanosto: Nuori Astrid

“The film is very much about the freedom of the mind, and the consequences of being free. Astrid embodies courage, freedom, free speech, she’s a great philosopher and discusses major topics in life with simple words.”
– Pernille Ficher Christensen

Astrid Lindgrenillä oli useimpia lastenkirjailijoita syvempi ja intimiimpi ymmärrys lapsuuden monimutkaisesta maailmasta. Lapsuuden ja ihmisyyden tunneskaalan tutkiskelun ohella vallattomien hahmojensa kautta Lindgren heijasti vapauden ja individualismin arvoja, inspiroiden lapsia ja aikuisia sukupolvesta toiseen. Eritoten Arktisessakin esillä olevan Peppi-hahmon itsenäisyys, voima ja normeille kumartamaton oman tien kulkijuus innoittaa ja toimii symbolina vielä 73 vuotta ensimmäisen Peppi-kirjan ilmestymisen jälkeen.

Hahmojaan huomattavasti tuntemattomampi on kasvutarina niiden kirjoittajan takana: millaiset tekijät vaikuttivat Astrid Lindgreniin kirjailijana ja ihmisenä? Tanskalaisohjaaja Pernille Ficher Christensen raottaa katsojille tätä verhoa uusimmalla työllään Nuori Astrid (Unga Astrid).

Jo ensimmäisellä pitkällä elokuvallaan, A Soap (2006), Berliinin elokuvajuhlien Kultaisen Karhun voittaneen ohjaajan työt tunnetaan omalaatuisina, kompromissivapaina ja aiheiltaan haastavina töinä. Kurosawan, Pasolinin ja Bertoluccin elokuvien parissa kasvanut Christensen ei edusta koulukuntaa, joka tulisi ensimmäisenä mieleen miettiessä Pepin, Katto-Kassisen ja Vaahteranmäen Eemelin kirjoittajan elämänkerran filmatisoijaa. Mutta Nuori Astrid ei myöskään tarinaltaan välttämättä vastaa ensimmäistä mielikuvaa Lindgrenin elämästä.

Kirjailija ja kansalaisaktivisti Lindgren myöhemmällä iällään.

Elokuvassa 16-vuotias Astrid Ericsson (Alba August, Berliinin filmijuhlien Shooting Stars-palkinnon saaja 2018) elää keskellä kirkkoa palvovaa, vanhoillista perhettään ja pikkukyläympäristöä 1920-luvun etelä-Ruotsissa. Samaan aikaan moderni naiskuva herää ympäri maailmaa ja Ruotsia ja toimii innoituksena jo valmiiksi epäkonventionaaliselle ja energiaa pursuavalle nuorelle. Astrid hankkiutuu toteuttamaan orastavia kirjoittajan lahjojaan paikallislehden toimitukseen harjoittelijana ja ajautuu suhteeseen lehden päätoimittajan, naimisissa olevan, vanhemman miehen kanssa.

Astrid tulee raskaaksi ja vastoin aikansa moraalikäsityksiä ja paineita, synnyttää aviottoman lapsen Tanskassa. Elokuva seuraa Astridin kasvutarinaa kuusitoistavuotiaasta kaksikymmenvuotiaaksi rohkeaksi radikaaliksi, jonka aikana Lindgren sekä uurtaa omaa uraansa ja itsenäistä tyyliään kirjoittaja, myös seuraa omaa tahtoaan äitinä ja ihmisenä.

Elokuva ei ole sattumalta ajankohtainen, vaan ohjaaja näkee selvästi Astridin henkilöhahmon ja kirjallisuuden poliittiset ulottuvuudet. Astrid was the first one to give me an existential education; these books were about good and evil, gender, courage, responsibility and freedom. There are big issues to talk to children about.”. Näin Christensen avasi näkemyksiään ikuistamansa Lindgrenin hengentuotoksista ja vaikutuksista itseensä Screendailyn haastattelussa helmikuussa ja jatkoi Nordisk Film & TV Fondin haastattelussa syyskuussa: “The film is very much about the freedom of the mind, and the consequences of being free. Astrid embodies courage, freedom, free speech, she’s a great philosopher and discusses major topics in life with simple words.”.

Pernillen Astrid on selkeästi ohjaajan isoin työ tähän asti, niin budjetiltaan kuin tunnettavuudeltaan ja ensimmäinen, jossa voitaisiin kuvitella olevan tiettyä “mittatilaustyön” tuntua. Christensen on kuitenkin ohjaajana niin omintakeinen, että vaikka elokuvan aihe on tunnetumpi ja kenties lähestyttävämpi kuin aikaisemmissa töissä, vuotavat ohjaajan omalaatuiset piirteet elokuvantekijänä tarinaan läpi. Christenssen on tunnettu liki Dogma-genreen rinnastettavasta autenttisuuden tavoittelustaan, johon kuuluu mm. kuvauspaikkojen ja -olosuhteiden ehdoilla kuvaaminen: jos kohtausta kuvatessa esimerkiksi alkaa satamaan, kohtaus kuvataan sellaisenaan ja sade sisällytetään käsikirjoitukseen.

Kuvan ja tarinan manipuloimattomuus on yksi keskeisiä piirteitä Christensenin töissä, joten Nuorta Astridia Arktiseen katsomaan tulevat voivat odottaa saavansa seurata kaunistelematonta mutta kaunista, todenmukaista ja itsenäisyydelle kumartavaa kasvutarinaa.

Nuori Astrid
ohj. Pernille Fischer Christensen
Ruotsi 2018
123min.

Maanantai 22.10. klo 19:30, Ilokivi
Ennakkoliput: https://www.zupticket.com/arktisen-upeeta-nuori-astrid.html

Liput Arktisen avauspäivän muihin näytöksiin:
klo 17:00 Solar Walk (Tanska 2017, 21min.) + Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä (Ruotsi 1970, 96min.): https://www.zupticket.com/peppi-pitkatossu-seitsemalla-merella.html

Nuori Astrid 2. näytös
Perjantai 26.10. klo 14:00, Aalto-sali
Ennakkoliput: https://www.zupticket.com/arktisen-upeeta-nuori-astrid-20599.html