Menu Close

Elokuvanosto: Full of Love – pakomatka pakastimesta

Kuva: Timo Luomanen

Newtonin kolmas laki: jokaisella voimalla on aina vastavoima.

Tämä voi hyvin olla kirjoittajan omasta kuplasta käsin katsottuna värittynyt mielikuva, mutta kun katsoo burleskin näkyvyyden tämänhetkistä kasvua niin Jyväskylässä kuin muualla Suomessa ja maailmalla, on helppoa nähdä lajissa ikään kuin tiettyjä saattuemarssin piirteitä; burleski näyttää kulkevan ympäri maailmaa tapahtuvan naisten oikeuksien vaatimuksen rinnalla, korkkarin piikit korkealle ilmaan potkien, täynnä “fuck you”-asennetta ja vahvaa, itsemääriteltyä hallintaa.

Kun naiset mm. #MeToon ja aborttikeskustelun kautta ennenkuulemattoman suurena massana vaativat oikeutta oman kehonsa koskemattomuuteen ja määräämisoikeuteen, aloittavat setämiehet ja heidän kannattajansa itkunsa alistetuksi joutumisesta ja tähän burleski tuntuu täydelliseltä vastareaktiolta. Kun patriarkaalinen kuristusote hiljalleen alkaa rakoilemaan ympäri maailman ja käppäukot alkavat oireilemaan valta-asemansa menettämisestä, on burleskin hillittömät ja vallattomat oman kehon ja omien oikeuksien bileet kirjoittajan mielestä kuin nyrkki silmään vastaukseksi näihin krokotiilinkyyneliin.

Full Of Love- pakomatka pakastimesta on taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2006 elokuvaohjaajaksi valmistuneen Iina Terhon pitkän elokuvan debyytti. Lyhytelokuvistaan tunnettu Terho on puinut alastomuutta ja kehollisuutta jo aikaisemmissa töissään, esim. Digitus Minimus -lyhytelokuvan (13min. 2009) kysyessä “mitä voimme ihmisestä ja ihmisyydestä kertoa kuvaamalla pintaa, ihoa?“. Full of Love ei kuitenkaan ole funktioltaan pääasiallista alastomuutta, vaan ennenkaikkia tarina kasvusta, eheytyvästä minäkuvasta ja voimasta. Alunperin elokuvan piti kertoa Suomen kuuluisimmasta burleskiesiintyjästä Bettie Blackheartista eli Petra Innasesta, mutta siitä muodostuikin tekijänsä henkilökohtainen matka, jonka aikana katsojat pääsevät seuraamaan ohjaajan kulkua takaisin naiseutensa ja kehonsa hyväksymiseen.

Elokuvassa täysin avoimena esiintyvä Terho ilmoittautuu Bettien burleski-kurssille. Nolostuva, ujo ja jopa itseään halveksiva Terho huomaa tanssiessaan, että on oppinut piilottamaan oman naisellisuutensa. Bettien ja burleskin kautta hän löytää uudelleen oikeuden omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa. Kamerat seuraavat muutosta, jossa alastomuudesta muuttuu ilon ja riemun lähde, synnin ja häpeän sijaan.

Elokuvan keskiössä on naiseus kuitenkin selkeästi isompana kysymyksenä, kuin siinä, miten riisun vaatteeni. Terho haluaa muun muassa oppia kävelemään korkokengillä, mutta hänellä on ollut kuvitelma, että tätä taitoa ei voi oppia, vaan että naisia on olemassa kahta tyyppiä; niitä, jotka osaavat olla oikein esillä naisellisuuden näyttämöllä ja niitä, jotka eivät. Kävelyoppitunnin jälkeen Terho suuntaa kadun ihmisjoukkoon ottaen ensimmäisiä tietoisia askeleita, joissa jalat heilahtavat toistensa eteen kuin aseet. Tämä uusiutunut lupa näyttää aistillisuuttaan ja oman sukupuolensa kaikkia ilmenemismuotoja on kankaaltakin tarkasteltuna voimakas kokemus.

Kuva: Timo Luomanen

Full of Loven yhdistelmä autobiografiaa ja Suomi-burleskia on sekä tekijää itseään kuin myös taiteenlajia avaava yhdistelmä. Elokuva tuntuu olevan yhtälailla tarina henkilökohtaisesta kasvusta kuin tutkielma sukupuolesta ja ihmisten estoista – kaikesta siitä, jota sukupuoleen vuosien mittaan kohdistuva rajoitus ja paine sisällemme saa kasautumaan. Ja ennen kaikkea siitä, miten kaikkea tätä voidaan burleskin avulla purkaa.

Elokuvaa ei tokikaan ole pakollista nähdä kannanottona tai vastavoimana millekkään – sen voi katsoa, kuten burleskinkin, olevan ammattitaitoista, tunteita herättävää ja näyttävää viihdettä.

Ennen Full of Lovea nähdään alkukuvana Bucheonin kansainvälisillä filmijuhlilla parhaan lyhytelokuvan palkinnon voittanut Helsinki Mansplaining Massacre, jossa onnettomuuteen joutunutta naista jahtaa hirviölauman lailla joukko miehiä, jotka tahtovat selittää aivan kaiken, mitä päähenkilö ei loputtomiin kestä ennen tarttumistaan haulikkoon.

Näytöksen jälkeen paikalliset burleski-taiteilijat Rosetta Sweet & Jazzy Nana esittävät  Ilokiven lavalla puolituntisen liveshown!

Full of Love – pakomatka pakastimesta
ohj. Iina Terho
Suomi 2018
74min.

Keskiviikko 24.10. klo 21:00, Ilokivi
8€ ennakkoliput näytökseen: https://www.zupticket.com/arktisen-upeeta-full-of-love-pakomatka-pakastimesta.html

6€ ennakkoliput Arktisen keskiviikon muihin näytöksiin:

klo 17:00 Barndom (Norja 2017, 90min.): https://www.zupticket.com/arktisen-upeeta-barndom.htm

klo 19:00 Hölmö Nuori Sydän (Suomi 2018, 102min.):  https://www.zupticket.com/arktisen-upeeta-holmo-nuori-sydan.html