Menu Close

Elokuvanosto: Arvottomat

“Mulla oli vaan kaks asiaa siitä tiedossa alunperin: sen nimi on Arvottomat ja se alkaa Sibeliuksen Finlandialla.”
Mika Kaurismäki

Anssi Tikanmäen sovituksen ensisävelet pauhaavat, kamera lipuu jäätyneen merenrannan yli, tummana ja nopeasti soivat jouset eskaloituvat, ruutuun lävähtää punainen teksti. ARVOTTOMAT. Kamera nousee yli talvisen satama-alueen, kohoten lopulta Helsingin hyisten kattojen ylle. Näin alkaa suomalaisen elokuvahistorian voimakkain tuotos, vuonna 1982 ilmestynyt Mika Kaurismäen pitkän elokuvan debyytti ja road movie-genren merkkiteos, Arvottomat.

Mika Kaurismäki oli asunut Saksassa viisi vuotta, valmistunut Münchenin elokuvakoulusta ja saattanut veljensä Akin kanssa valmiiksi kaksi ensimmäistä elokuvaprojektiaan; koulun päättötyönä valmistuneen Valehtelijan ja lyhytelokuvan Jackpot 2. Molemmat työt keräsivät osakseen huomiota ja palkintoja, mutta kun Mika 80-luvun alussa palasi Suomeen, ei hän tuntenut elokuva-alalta juuri ketään eikä juuri kukaan tuntenut häntä. Jo ennen Valehtelijaa syntynyt idea Arvottomista otettiin työn alle käytännössä samalla porukalla kuin edellisetkin työt oltiin tehty, jopa siinä määrin, että Valehtelijan päähahmo, Aki Kaurismäen esittämä Ville Alpha, kirjoitettiin Arvottomiin mukaan. Jackpot 2:ssa sivuosan tehnyt ja Arvottomien kuvaamisen aikaan yhä teatterikoulussa opiskellut Matti Pellonpää pyydettiin mukaan Cafe Vanhan tiskiltä.

Kaurismäki ja Pellonpää.

Veljekset halusivat kuvata Arvottomissa “katoavaa Suomea”, joten Mikan Volgalla, samalla jolla elokuvan päähenkilöt matkaavat, lähdettiin road tripille, jossa kierrettiin pitkin Suomea ja kirjattiin ylös kuvauspaikkoja. Useimmat kohtaukset kirjoitettiin vasta kuvauspaikan löytämisen jälkeen, sopimaan suoraan ympäristöön. Arkkitehtuuri ja suomalainen maisema olivat avainasemassa elokuvan teossa ja niin kamera-ajo Helsingin kattojen yli kuin idylliset ja ohikiitävät maalaismaisemat, soramontut ja loppumattomat maantiet ovat Arvottomien tunnistettavimpia ja ikonisimpia piirteitä.

Arvottomien ytimessä on eksistentialistinen vaellus, joka vie läpi Helsingin, Jyväskylän, Kuopion, Tampereen, Kainuun ja viimein myyttisen Pariisin.

Tämä Kaurismäkien omalla koplalla tekeminen ja irtolaisena kulkeminen on hyvin lähellä sitä, mitä Arvottomissakin tapahtuu. Elokuvan päähenkilö ja antisankari Manne (Pellonpää) on gangsteripomo Hagströmille (Esko Nikkari) auki pitkän piikin, jonka voisi kuitenkin pyyhkiä pois hankkimalla hänelle tietyn arvotaulun. Kaikki ei suju täysin suunnitelmien mukaan, ja pian Manne löytää itsensä tien päältä entisen naisystävänsä Veeran (Pirkko Hämäläinen) ja ystävänsä Harrin (Juuso Hirvikangas), allaan vanha Volga, perässään niin gangsterit kuin poliisit.

Arvottomien juonen voi siis tiivistää hyvinkin lyhyesti, mutta kuten kaurismäkeläisessä kerronnassa ollaan totuttu näkemään, ei tapahtumien runsaus ole keskiössä, vaan tarinan esityskieli: Arvottomien ytimessä on eksistentialistinen vaellus, joka vie läpi Helsingin, Jyväskylän, Kuopion, Tampereen, Kainuun ja viimein myyttisen Pariisin. Elokuvan lakoninen dialogi ja hahmojen etäinen cool rikkoi kolmekymmentä vuotta sitten suomalaisen elokuvan kerronnan tavalla, joka on muovannut kokonaisten sukupolvien käsitystä siitä, mitä suomalainen elokuva voi tarkoittaa ja mitä ylipäätään voi tarkoittaa olla suomalainen.

“Voi teitä, joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä, joita vapaus kahlitsee.
Kengät hankaa meidän jalkojamme
ja huutaa suu ja sanat säröilee.”

Näin laulaa Cointus Inc. elokuvan ääniraidalla, samalla kun tie vie ei mihinkään. Arvottomat on saatanan tyylikäs matka, tervetuloa mukaan Arktisen torstai-illassa.

Arvottomat
ohj. Mika Kaurismäki
Suomi 1982
119min.
35mm

Torstaina 25.10. klo 21:15, Ilokivi
6€ ennakkoliput näytökseen myynnissä 15.10. saakka:
https://www.zupticket.com/arktisen-upeeta-arvottomat.html

6€ ennakkoliput Arktisen torstain muihin näytöksiin:

klo 17:00 Kortepohjassa tapahtuu rikoksia (Suomi 2018, 48min.):
https://www.zupticket.com/arktisen-upeeta-kortepohjassa-tapahtuu-rikoksia.html

klo 19:00 Il Capitano (Ruotsi 1991, 108min.):
https://www.zupticket.com/arktisen-upeeta-il-capitano.html