Menu Close

Vieraat & oheisohjelma

arktisen_upeeta_riikka_alahakula

Sunnuntai 1.11. Riikka ala-hakula - noidan poliittinen hahmo


Millaisissa hahmoissa pelko noitaa kohtaan konkretisoituu eri aikakausina?

Noidan kautta ekologia, filosofia, taide, leikki ja monimuotoisuus alkavat kohdata erilaisissa nykyhetken ja historian marginaaleissa. Elämme, toimimme ja teemme päätöksiä ilmastokatastrofin keskellä. Emme kynnyksellä, vaan sisällä. Se ei näy jatkuvasti, ja meille pohjoisessa asuville se näkyy vain välähdyksittäin. Tiedämme kuitenkin, että muualla vaikutukset ovat jo pidemmällä ja että elämme kuudennen sukupuuttoaallon aikaa.

Keskustelussa pohditaan sitä, miten luontoon voisi suhtautua myös sellaisten näkemysten ja uskomusten kautta, jossa sitä ei koeta pelkästään välineellisesti ja taloudellisten resurssien lähteenä. Tähän on nähtävissä ainakin kaksi suuntaa. Toisessa pyritään ottamaan luontoon esteettinen, aistillinen ja tunteellinen suhde. Toisessa pyritään jättämään luonto kokonaan rauhaan suojeluhankkeiden avulla, jolloin osasta sitä vieraannuttaisiin lopullisesti.
- Riikka Ala-Hakula

Keskustelu seuraa klo 14:00 alkavaa festivaalin avajaisnäytöstä SORCIÈRES, MES SOEURS + SORCIÈRE QUEER + STARHAWK -lyhytelokuvista.

76615047_101250721346722_4860312080235888640_o

sunnuntai 1.11. elokapina jyväskylä

Festivaalilla on kunnia saada vieraakseen maailman nopeimmin kasvavan globaalin ympäristöliikkeen EXTINCTION REBELLIONIN Jyväskylän paikallisryhmän edustajia. Extinction Rebellion eli Elokapina vaatii Marinin hallitusta julistamaan Suomeen ilmastohätätilan ja pyrkii nostamaan ilmastokriisin ratkaisun päätöksenteon ykkösprioriteeksi väkivallattoman suoran toiminnan ja kansalaistottelemattomuuden keinoin.

Elokapinan toiminta ja etenkin Suomen poliisin väkivaltainen suhtautuminen liikkeeseen sai lauantaina 3.10. laajaa näkyvyyttä liikkeen suljettua protestina Helsingin Kaisaniemenkadun autoliikenteeltä, jolloin poliisi suihkutti väkivallattomia, maassa istuvia mielenosoittajia toistuvasti silmiin lähietäisyydeltä pippurisumutteella. Sumutuksen jälkeen poliisi esti useaa elokapinalaista saamasta ensiapua esimerkiksi ottamalla pois vesipulloja. Pippurisumutteen käyttö oli kaiken lisäksi turhaa, sillä se ei nopeuttanut mielenosoituksen hajottamista millään tavalla.

Tervetuloa kuulemaan tarkemmin n. 16:00 – 17:00 välisenä aikana sunnuntaina 1.11. Ilokiven saliin Elokapina Jyväskylän toiminnasta ja sen tavoitteista. Tilaisuuteen ei myydä erillisiä lippuja.

Foto Chr. Geisnæs_Teenage Jesus_Marie_DSF5049

Torstai 5.11. Marie Grahtø - Q&A


"One of the essences with psychosis is that time can shift between linear and non-linear, so that past, present and future become arbitrary. Everything can be real, and nothing can be real, which is very frustrating. But this is also true with cinema." (Nordisk Film & TV Fond - Marie Grahtø on Psychosia, Freud and Bergman)

Torstaina 5.11. klo 17:30 alkaen esitettävien elokuvien TEENLAND (2015, 31min.) ja PSYCHOSIA (2019, 87min.) elokuvien ohjaaja Marie Grahtø osallistuu näytöksen jälkeen Skype-yhteydellä questions & answers -sessioon.

Venice International Film Critics’ Weekissä viime vuonna maailmanensi-iltansa saaneen Psychosian ohjaaja tunnetaan nuorten naisten itsenäisyyttä, seksuaalisuutta ja mielenterveyttä tutkivien art house -elokuvien ohjaajana, jonka töitä yhdistää voimakas tahto rikkoa tabuja ja rajoja.

RAUMZEITFILM_Kremser_Peter

Torstai 5.11. Elsa Kremser & Levin Peter - Q&A


"The dogs dwell where human control fades, where the city decays and new spaces are created." (MUBI - Elsa Kremser & Levin Peter Introduce Their Film "Space Dogs")

Torstaina 5.11. klo 20:30 esitettävän SPACE DOGS (2020, 91min.) elokuvan ohjaajat Elsa Kremser & Levin Peter osallistuvat näytöksen jälkeen Skype-yhteydellä questions & answers -sessioon.

Viennalaisen Raumzeitfilm -tuotantoyhtiön perustajat ja useita elokuvatöitä yhdessä ja erikseen luotsanneet ohjaajat ovat Space Dogsilla luoneet yhden viime vuosien omaperäisimmistä ja pysäyttävimmistä dokumenteista. Arktisella on kunnia saada esitellä heidän ajatuksiaan ja suhdetta elokuvaan yleisölle näytöksen jälkeen!

Kalevi_Helvetti

perjantai 6.11. kalevi helvetti live


"My art is about skeletons. I have seen a skeleton somewhere, that's why I am interested." (Kalevi Helvetti)

17:30 alkavan NEW YORK NEW YORK + NEW YORKIN RUTTO -näytöksen jälkeen esiintyvän Kalevi Helvetin sanataide kertoo demoneista, kiusauksista, pelosta, Saatanasta, synneistä ja tuonpuoleisen kauhuista. Mm. kummitusjunista ja Raamatusta inspiraatiota saavan taiteilijan esityksiin on ladattu inhorealististen hirveyksien lisäksi huumoria ja suoraviivaista punk-henkeä.

Kalevi Helvetti aka Pertti Kurikka on mittavan elämäntyön tehnyt muusikko, esiintyjä, runoilija sekä laajasti julkaistu kirjoittaja ja kuvataiteilija, jonka tuotoksia on nähty gallerioissa ja outsider -taiteen festareilla ympäri maailman.

NYKYPOST_2019_Kuva_Anni_Anastasia_Suikkanen

perjantai 6.11. nykypost live


Nykypostin äänessä yhdistyy ginsbergmäisen tulisieluinen ja psykedeelinen spoken word -perinne post-punkin ja Giorgio Moroderin kolkonjaloon kulttuuriperimään. Useista 2000-luvun keskeisistä punk-bändeistä tutun kaksikon (Toni Salminen – tekstit ja Antti-Ville Muurman – syntetisaattorit ja rumpukone) loitsuamat sanan ja äänen mielenmaisemat kuulostavat kaiuilta ikuisen nuoruuden ja painostavan aikuisuuden rajapinnalla taistelevan ja kansakuntamme historian velkaisimmaksi, päihdeongelmaisimmaksi ja lääkitetyimmäksi kasvaneen sukupolven kollektiivisesta tajunnasta, jossa muistetaan 80-luvun amerikkalaista elokuvaviihdettä ja lapsuuden tuotemerkkeihin nojaavaa lämmintä kohtua samalla kun vaaditaan välitöntä muutosta palavassa maailmassa ja pohditaan omaa ulkopuolisuutta kaikesta.

Nykypost livenä perjantaina 6.11. klo 22:00.

Director_Hannaleena-Hauru

lauantai 7.11. hannaleena hauru - Q&A


Lauantaina 7.11. klo 16:00 alkaen esitettävän FUCKING WITH NOBODY (2020, 102min.) elokuvan ohjaaja Hannaleena Hauru osallistuu näytöksen jälkeen Skype-yhteydellä questions & answers -sessioon.

Aikamme omaäänisimipiin ohjaajiin ja käsikirjoittajiin kuuluvan tekijän elokuvan muotoa rikkovat lyhytelokuvat (mm. Metatitanic, 2018) ja anarkistinen debyyttipitkä Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset (2016) ovat tutustuttaneet ennakkoluulottomasta ja konventiovapaasta elokuvataiteesta kiinnostunutta globaalia yleisöä Haurun uniikkiin tarinankerrontaan ja juuri Venetsian elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saaneella Fucking With Nobodylla Hauru tulee sementoimaan jalansijaansa yhtenä pakollisista seurattavista omaehtoisten elokuva-alan toimijoiden keskuudessa. Arktisella on kunnia johdatta yleisö ja ohjaaja yhteen FWN:n lauantaisen näytöksen jälkeen!

Draama-Helmi

lauantai 7.11. draama-helmi live


Draama-Helmi esittää epäselvää räppiä kokeellisten taustojen päälle.

Tämän selvemmin Draama-Helmin musiikkia harvoin kuvaillaan, vaikka Rumba yritti 2015 ilmestyneen Draama-Helmin erehdys -debyyttilevyn jälkeen otsikolla "Mikäli Paperi T vetäisi kolme lappua LSD:tä ja kiduttaisi koiransa hengiltä, olisi hän silti vielä parin askeleen päässä Draama-Helmestä".

Räpistä, schlager -musiikista ja elektronisesta musiikista ammentavien kappaleiden dissosiatiivisen huumeinen lo-fi -soundi vuorottelee kevyesti leijailevasta synkkään syöveriin, tekstien heijastellessa milloin kaipuuta, milloin humaltumista, milloin vihaa.

Draama-Helmi livenä lauantaina 7.11. klo 22:00.

DJ Jones Gloomy promo

perjantai 6.11. & lauantai 7.11. - dj jones gloomyDJ Jones Gloomyn soundissa kaikuu melankolia, kaipaus ja erämaa. Välillä liidetään korkealla ilmavassa ambientissa ja välillä taas möyritään polvia myöten dubissa. Jones Gloomyn musiikkimaku kattaa laajan alueen Isto Hiltusesta Merzbowhin, jotka sekoittuvat hänen setissään, genrerajoista piittaamatta ja keinoja kaihtamatta.

Jones Gloomy soittaa:

♦ 6.11. 21:30 alkaen ennen Nykypostin keikkaa sekä keikan jälkeen

♦ 7.11. 21:30 alkaen ennen Draama-Helmin keikkaa sekä keikan jälkeen