Menu Close

Elokuvat

sunnuntai 3.11.

14:00 - aatos & amine

"Sinun tulee löytyy perusolemus!"

Palkitussa dokumentissa kuusivuotias Aatos pohtii ystäviensä Aminen ja Flon kanssa jumalia ja elämän merkityksiä pommi-iskujen ravistelemassa Brysselin Molenbeekissä. Kaukoputkella lähiötään tiiraava Amine näyttää meille aikuisten maailman epäkohdat, aseistut sotilaat, vastakkainasettelut ja vihan, samalla kun lapset puhuvat keskenään Allahista, ateismista ja kreikan mytologian jumalista. Lapsen silmin nähty dokumentti koskettaa, naurattaa ja herättää maailmaan, jonka keskellä lapsemme kasvavat.

Alkukuvana Aatos ja Aminelle nähdään Arttu Niemisen kokeellinen lyhytelokuva 'Awareness' (FIN / 2019 / 4min.)

AATOS & AMINE
ohj. Reetta Huhtanen
FIN / 2019 / 73min. / DCP / S
kieli: suomi, ranska, arabia, espanja
tekstitys: suomi

Ennen näytöstä klo 12:00 alkaen festivaalin avajaiset –
lue lisää avajaisten ohjelmasta täältä.

15:30 - the reformist
-a female imam

"Naisten täytyy ottaa itse paikkansa, sillä sitä ei tulla antamaan heille."

Arktinen esittää Suomen ensi-illassa uutuusdokumentin muslimivaikuttaja Sherin Khankanista, joka perustaa Kööpenhaminaan ensimmäisen nais-imaamien johtaman moskeijan ja ajautuu törmäyskurssille voimakkaasti sukupuolittuneen uskonnollisen hierkarkian kanssa.

THE REFORMIST – A FEMALE IMAM                                                       
ohj. Marie Skovgaard
DEN / 2019 / 88min. / DCP /K7
kieli: tanska
tekstitys: englanti

FESTIVAALIVIERAANA OHJAAJA MARIE SKOVGAARD.

18:30 XY

Uusimmalla työllään ohjaaja Anna Odell venyttää meta-elokuvan rajoja: Odell ja näyttelijä Mikael Persbrandt palkkaavat joukon Skandinavian tunnetuimpia näyttelijöitä esittämään persooniensa eri puolia ja pysymään roolissa koko ajan. Niin kokeiluun osallistuville kuin katsojillekin alkavat todellisuuden rajat hämärtyä, kun syvälle ydinkaksikon psyykeeseen sukeltava elokuva ruotii kohteidensa suhdetta seksiin, huumeisiin, taiteeseen ja henkilökohtaisiin pelkoihin.

X&Y
ohj. Anna Odell
SWE-DEN / 2018 / 88min. / DCP / K16
kieli: ruotsi, tanska
tekstitys: englanti

maanantai 4.11.

17:30 - MELANcHOLIAN 3 huonettaKolmeen huoneeseen (Kaipaus, Hengittäminen, Muistaminen) jaettu dokumenttielokuva kertoo orvoista ja pahoinpidellyistä lapsista Venäjällä, Ingushiassa ja sodan jaloissa Tshetsheniassa. Koskettava elokuva lukeutuu ohjaajansa Pirjo Honkasalon tunnetuimpiin töihin ja kotimaisen elokuvan kansainvälisesti palkituimpiin teoksiin.

Elokuva esitetään 35 millisenä filmikopiona.

MELANCHOLIAN 3 HUONETTA
ohj. Pirjo Honkasalo
FIN / 2004 / 101min. / 35 mm / K7
kieli: venäjä
tekstitys: suomi

19:30 - ÄITI


"Miten se oikeestaan meni kun sä puukotit sitä sun miestä?"

Jaana Saarisen jylhästi tähdittämä raaka ja koskettava indie-draama murhasta tuomitun naisen paluusta juurilleen, yhteyden etsinnästä ja äitiydestä.

Alkukuvana Äidille nähdään Marianne Mäkelän ja Heli Pekkosen dokumentaarinen lyhytelokuva 'Soita äidille' (FIN / 2019 / 18min.)

ÄITI                                             
ohj. Samppa Batal
FIN / 2019 / 91min. / DCP / K12
kieli: suomi
tekstitys: englanti

tiistai 5.11.

down

17:30 - Suden hetki

Ingmar Bergmanin vuoden 1968 kauhuklassikko taiteilijapariskunnan saaristo-retriitistä, jonka idylliä surrealistiset painajaiset ja hallusinaatiot alkavat piinata. Suden hetkenä, yön ja aamun sekoittuessa toisiinsa, alkaa myös unet sekoittua todellisuuteen.

Alkukuvana Suden hetkelle nähdään Jerry Carlsonin laajalti festivaalipalkittu, unenomainen kauhulyhäri 'Skuggdjur' (SWE / 2017 / 22min. / DCP) .

Suden hetki esitetään 35 millisenä filmikopiona.

SUDEN HETKI
ohj. Ingmar Bergman
SWE / 1968 / 89min. / 35mm / K16
kieli: ruotsi
tekstitys: suomi

Antichrist1

20:00 - Antichrist

"Chaos reigns."

Lars von Trierin kiitosta ja järkytystä osakseen kerännyt tutkielma pahuuden luonteesta täyttää 10 vuotta ja palaa valkokankaalle Arktisessa. Willem Dafoe ja Charlotte Gainsbourg vetäytyvät Edenin metsään suremaan lapsensa kuolemaa ja joutuvat tuskansa ohella kasvokkain hallitsemattomien voimien kanssa.

Alkukuvana Antichristille nähdään Suomen ensi-illassa Thea Hvistendahlin ohjaama uusi lyhytelokuva Satans Barn (NOR / 2019 / 20min. / DCP)

Antichrist esitetään 35 millisenä filmikopiona.

ANTICHRIST
ohj. Lars von Trier
DEN-USA / 2009 / 108min. / 35mm / K18
kieli: englanti
tekstitys: suomi

keskiviikko 6.11.

17:30 - m


Anna Erikssonin ohjaama, kirjoittama, leikkaama, äänisuunnittelemaa ja pääosanäyttelemä M on videotaiteen ja henkilökuvan sekoitus ja kokeellisen elokuvan kansainvälinen voimannäyte. Marilyn Monroen traagisen hahmon ympärille kiedottu tarina on antautumista vaativa sukellus alitajuntaan, identiteettiin ja kuoleman ja seksin väliseen iättömään suhteeseen.

M
ohj. Anna Ariksson
FIN – USA / 2018 / 95min. / DCP / K16
kieli: englanti
tekstitys: suomi

19:30 - normal


Arktinen esittää Suomen ensi-illassa Adele Tullin italialais-ruotsalaisen videoesseen sukupuolinormeista. Objektiivinen kamera tarkkailee normatiiviseksi luettuja tilanteista ja tulee samalla paljastaneeksi universaaleiksi miellettyjen & maailmanlaajuisesti näyteltyjen sukupuolirooliemme absurdiikan.

TRAILERI

NORMAL
ohj. Adele Tulli
ITA – SWE / 2019 /  70min. / DCP / K12
kieli: italia
tekstitys: englanti

Normalille esitetään sekä alku- että lopetuskuva: alkukuvana Rain Tolkin ja Petteri Pennilän tähdittämä lyhyt draamakomedia itsensä hyväksymisestä Rakkaudella, Matti (FIN / 2019 / 18min.) ja lopetuskuvana ohjaaja Victoria Verseaun lyhytelokuva Exercise One (SWE / 2016 / 14min.) sukupuolenkorjauksen jälkeisistä ensimmäisisten intiimien kokeilujen kauhuista.

Näytöksen jälkeen keskustelutilaisuus aiheena sukupuolen moninaisuus ja sen esitys elokuvassa. Asiantuntijavieraana keskustelussa mm. filosofi ja sukupuolentutkija Martina Reyter Jyväskylän yliopistolta.

torstai 7.11.

17:30 - woman at war


Islannin Oscar-ehdokas ja viime vuoden pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon voittaja Woman at War on omalaatuinen tarina yksilön noususta auktoriteettiä vastaan moraalisen oikeuden nimissä. Viisikymppinen Halla, kuoronjohtaja ja tuleva adoptiolapsen yksinhuoltaja, käy taistoa Islannin tundralla luonnonvaroja ryöstävää energiayhtiötä kohtaan, myös yksityiselämänsä kustannuksella.

Humaani ja lämmin elokuva viihdyttää, mutta ottaa ydinsanomansa tosisaan: ihmisellä on taloudellisen voiton ylittävä velvollisuus suojella luontoa.

WOMAN AT WAR
ohj. Benedikt Erlingsson
ICE / 2018 / 100min. / DCP / S
kieli: islanti
tekstitys: suomi

Elokuvan jälkeen keskustelutilaisuus
kansalaistottelemattomuudesta ympäristökamppailussa.

20:15 - AND THEN WE DANCED


Ruotsalais-georgialainen draama seuraa nuorta Merabia, joka kipuilee paitsi kulttuurinsa ja edustamansa tanssiryhmän painostavien maskuliinisuuden vaatimusten, myös ryhmänsä uuteen tulokkaaseen, Irikliin, suuntautuvien yllättävien tunteiden kanssa. Lapsuudesta saakkaa partnerinsa Maryn kanssa tanssinut Merabi joutuu kohtaamaan ympäristönsä vanhoillisuuden, omat tunteensa ja halunsa ja rakastamansa lajin ahtaaksi käyvät raamit.

AND THEN WE DANCED
ohj. Levan Akim
GE-SWE / 2019 / 105min. / DCP / K12
kieli: georgia
tekstitys: suomi

Perjantai 8.11.

17:30 - Don't give a fox


Arktinen esittää Suomen ensi-illassa tanskalaisen pikkukylän skeitticrewin Don't Give a Foxin tarinan! Normeihin sopeutumattomat mutta keskenään erilaiset sielut shreddaavat, ottavat kunnon pannuja, bailaavat, pajauttavat, tatskaavat ja tukevat toisiaan. Skeittaus on jokaiselle henkireikä, mutta kun tiiviin ryhmän henkisen kasassapitäjän Sofien jalka murtuu skeitatessa, alkaa käydä kipeän ilmi, kuinka paljon skeittaus todella merkitsee. Sofie pelkää jäävänsä porukasta ulos, joten jengi järjestää road tripin ympäri Tanskan, jossa sekoillaan, puidaan elämää, avaudutaan, kasvetaan ihmisinä ja tietysti skeitataan hitosti.

DON’T GIVE A FOX
ohj. Kaspar Astrup Schröder 
DEN / 2019 / 87min. / DCP / K12
kieli: tanska
tekstitys: englanti

Alkukuvana Don't Give a Foxille nähdään Anna Paavilaisen ohjaama lyhytelokuva Kaksi ruumista rannalla (FIN/2019/20min./DCP), jossa hahmot Nuori nainen ja Vanhempi nainen vittuuntuvat kulkiessaan läpi naisroolien suppeiden ulottuvuuksien ja sukupuolittuneiden kerronnan konventioiden.

20:00 - tokyo noise


Matkailudokumentin ja taide-elokuvan uniikki yhdistelmä pudottaa katsojansa suoraan suurkaupungin hermostoon. Muun muassa psykologi, robottimekaanikko, noise-muusikko, Shinto-pappi ja eksentrinen kultti-valokuvaaja Nobuyoshi Araki avaavat hypnoottisen kuvatulvan syleilyssä käsityksiään tokiolaisesta kauneudesta ja paljon muusta. Kerronnassaan tinkimättömän kokeellinen ruotsalais-tanskalais-suomalainen tuotanto 2000-luvun alusta haastaa käsityksen siitä, mitä dokumentaarinen matkailuelokuva voi olla.

Tokyo Noise esitetään 35 millisenä filmikopiona.

TOKYO NOISE
ohj. Kristian Petri, Jan Röed, Johan Söderberg
SWE-DEN-FIN / 2002 / 80min. / 35mm / K12
kieli: japani
tekstitys: englanti

Alkukuvana Tokyo Noiselle nähdään Suomen ensi-illassa Maria von Hauswolffin ja Anne Gry F. Kristenssenin Panaman sademetsissä kuvaama Entrance to the End (SWE/2018/30min./35mm). Toden ja kuvitelman välillä tasapainotteleva teos on alitajuinen vastaus Ruggero Deodaton ultraväkivaltaiseen Cannibal Holocaust -elokuvaan -70-luvulta, samoin kuin kommentti romantisoituun kuvaan luonnosta harmonian ja tasapainon tyyssijana. Elokuva esitetään 35 millisenä filmikopiona.

NÄYTÖSTEN JÄLKEEN ILOKIVESSÄ ‘ARKTINEN AAMU’ -FESTIVAALIJATKOT, JOSSA ESIINTYMÄSSÄ KONEMUSAKOLLEKTIIVI AAMUN KURATOIMAT DJ:t ja VJ:t.

Lauantai 9.11.

13:00 - veeran maaginen elämä

Faktan ja fiktion välillä liikkuva, festivaalikiitosta Sundancesta Berliiniin kerännyt filosofinen elokuva kertoo 25-vuotiasta Veerasta, joka taistelee tullakseen sinuiksi alkoholisti-isänsä hylkäämäksi tulemisen ja lapsuudensa traumojen kanssa. Voimaa Veera löytää muuntautumalla V:ksi, Live Action Role Play (LARP)-hahmoksi, joka kykenee puolustautumaan mutanttiarmeijan hyökkäyksestä vastaan ja opiskelemaan taikuutta. Veeran kehitysvammainen veli Ville on kiusattu ja Veeran tapaan ongelmainen nuori aikuinen, jota Veera pyrkii itsensä lisäksi pitämään larppauksen kautta kasassa.

VEERAN MAAGINEN ELÄMÄ
ohj. Tonislav Hristov
FIN / 2019 / 87min. / DCP / K7
kieli: suomi
teksti: englanti

Ennen näytöstä vegaaninen brunssi + DJ Lara Soft
klo 12:00 alkaen.

14:45 - jeanne d'arcin kärsimys

Tanskalaisen elokuvan mestarin Carl Theodor Dreyerin Ranskassa kuvaama mykkäelokuvan merkkiteos tiivistää Jeanne d'Arcin oikeudenkäynnin yhteen päivään. Jeanne viedään kahleissa Rouenin linnaan, jossa häntä kuulustellaan englantilaismiehittäjien hallitsemassa kirkollisoikeudenkäynnissä. Jumalan miehet toteavat Jeannen kerettiläiseksi, tuomitsevat kuolemaan roviolla, ja hänet poltetaan väkijoukon edessä.

Dreyerin intensiivinen kerronta, lukuisiin myöhempiin ohjaajiin vaikuttanut innovatiivinen kuvasommittelu, ilmeikkäät lähikuvat hahmojen kasvoista, Renée Jeanne Falconettin mestarillisesti ilmentämä d'Arcin ylpeys ja tuska ja tarinan riipivyys ovat nostaneet elokuvan ansaitun klassikon asemaan.

JEANNE D’ARCIN KÄRSIMYS
ohj. Carl Theodor Dreyer
DEN – FRA / 1928 / 114min. / DCP / K12
tekstitys: suomi

17:00 - YKSITTÄISTAPAUS

Teinitytöt tanssivat omissa bileissään, mutta saavat yleisöä. Emmi sanoo ei, mutta tarkoittaako se todella ei? Sonja on kyllästynyt siihen, että hänen vartalonsa on muille ongelma. Miksi lähes jokaisella naisella on vastaavia kokemuksia?

Yksittäistapaus-lyhytelokuvat ovat viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan kollektiivisesti toteuttama elokuvatapaus. Elokuvat tuovat esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Elokuvasarjan lyhytelokuvat ovat fiktiota, mutta käsikirjoitukset ovat lähtöisin kirjoittajien omista tosielämän havainnoista.

YKSITTÄISTAPAUS
Käsikirjoitus ja ohjaus: Reetta Aalto, Maryan Abdulkarim, Tine Alavi, Alli Haapasalo, Ulla Heikkilä, Sonya Lindfors, Inari Niemi, Raisa Omaheimo, Anna Paavilainen, Kirsikka Saari, Aino Suni, Saara Särmä, Miia Tervo, Elli Toivoniemi, Jenni Toivoniemi.
Suomi / 2019 / 140min. / DCP / K12
tekstitys: englanti

NÄYTÖKSEN JÄLKEEN KESKUSTELUTILAiSUUS SUKUPUOLISTUNEESTA VÄKIVALLASTA, JOSSA VIERAINA ERASE GBV-HANKKEEN TUTKIJAT MARITTA HUSSO JA HELENA PÄIVINEN SEKÄ TUFFI FILMSIN KAMPANJAPÄÄLLIKKÖ SINI HORMIO.

22:00 - häxan x mara balls

Kaikkien kauhuklassikkojen äiti Häxan & rokkenrollin aateliset Mara Balls kohtaavat Arktisessa!
Häxan on lähemmäs 100 vuotta vanha, okkultistisen kauhun kulttiklassikoksi mittavan sensuurin jälkeen noussut teos, jonka tanskalainen Benjamin Christensen tarkoitti alunperin fiktiivisiä rekonstruktointeja sisältäväksi dokumentiksi noituudesta. Häxanin pohjana Christensen käytti eritoten vuonna 1486 noitavoinojen "käsikirjoituksena" laajalti käytettyä Malleus Maleficarum (tai 'Noitavasara') -kirjaa, jossa noituus ja noitien ansaitsemat tuomiot pitkälti määriteltiin. Mm. kidutuksen, alastomuuden ja seksuaalisen perversion takia aikanaan kielletty elokuva toimii hyytävänä esimerkkinä siitä, miten ja millaisin seurauksin mm. naisten seksuaalisuus, oma tahto ja mielenterveysongelmat luokiteltiin rangaistavaksi noituudeksi.

MYKKÄELOKUVAN SÄESTÄÄ LIVENÄ MARA BALLS -YHTYE.

HÄXAN
ohj. Benjamin Christensen
SWE / 1922 / 105min. / DCP / K16
tekstitys: englanti

LUE LISÄÄ MARA BALLSIN HÄXAN -SÄESTYKSESTÄ JA MUUSTA FESTIVAALIN OHEISOHJELMASTA ‘VIERAAT JA OHEISOHJELMA’ -OSIOSTA TÄÄLTÄ.